Blogopmaak

Julius - van Portugal naar Egypte

25 september 2022

Iedereen heeft zijn eigen reden om naar het buitenland te vertrekken, gebaseerd op zijn/haar verleden en toekomstdromen. En ook de belevenis is voor iedereen weer anders! Om echt te weten hoe het is om in een ander land te wonen, zul je het dus zelf moeten doen! Mocht dit (nog) niet mogelijk voor je zijn, dan kun je in de tussentijd genieten van de verhalen van anderen. In What about you lees je elke maand een verhaal van iemand die naar het buitenland vertrok! 


Als kind wist Julius al dat hij later naar het buitenland zou vertrekken. Na bijna een jaar in Portugal te hebben gewoond, vertrok hij in 2020 naar Egypte! Ondanks de grote verschillen met Nederland heeft Julius zich al behoorlijk ingeburgerd. In deze blog vertelt hij je meer over de veelzijdige natuur, het heerlijke eten en de gastvrijheid van de inwoners! 



Hallo allemaal! Ik ben Julius. Ik ben 23 jaar oud en woon momenteel in Egypte. Sinds ik kind was heb ik nooit een gevoel van ‘thuis’ gehad in Nederland. Ik vertelde mijn moeder altijd; Mama, als ik groot ben ga ik rond de wereld reizen’.


Zo’n vier jaar geleden, begon ik enorme kriebels te krijgen als ik foto’s van stranden zag met palmbomen of exotische plaatsen. Ik deed mee aan de halve marathon en beloonde mijzelf met een solo trip naar Kaapverdië. Eenmaal terug thuis was er iets in mij veranderd. Ik wou terug, niet per se dezelfde bestemming maar terug naar het onbekende. Ik zocht op Google naar werken in het buitenland en voor ik het wist stond ik met mijn koffer op het vliegveld. Onderweg naar Portugal.


Het bedrijf waar ik werkte regelde een appartement en het papierwerk. Ik leerde in Portugal veel mensen kennen van over de hele wereld. Iedereen had een ander verhaal waar je zo enorm veel van kan leren. Een van mijn doelen was om mijn rijbewijs te behalen, wat trouwens ook een superleuke ervaring was om op die manier Lissabon te ontdekken. 

Julius met zijn motor

Een nieuw avontuur

Na 9 maanden was mijn tijd in Portugal aan zijn eind maar begon een nieuw avontuur, ik kwam op Facebook een advertentie tegen om te werken in Egypte. Tussen het aanmelden en mijn vertrek zaten zo’n 6 weken. In Januari 2020 kwam ik aan in Cairo. Het eerste wat mij opviel was de kou en de lucht van uitlaatgassen. Maar direct voelde ik mij zo verwelkomd door de warmte van de mensen. Het eten is heerlijk en Egypte heeft enorm mooie plekken. Natuurlijk de piramides, tempels en de eeuwenoude markten. Na een paar maanden kocht ik een motor, die mij meeneemt naar plekken waar je normaal niet zo gauw komt.




Met de motor het land ontdekken

Ik rijd in mijn vrije tijd veel rond in Cairo maar ook buiten Cairo. Als ik rijd door de eindeloze dadelplantages vergeet ik de drukte en chaos van de stad en waan ik mijzelf in een paradijs. Inmiddels heb ik veel plekken gezien. Ik heb gesnorkeld door kristalhelder water in de rode zee en koraalriffen met onwerkelijke kleuren en vissen in vormen die ik nooit eerder zag. Siwa is ook een heel bijzondere plek, de weg ernaartoe is vanaf Cairo zo’n 500km, door de woestijn waar je 14 uur niks anders dan zand ziet en dan ineens rijd je een berg over waarna alles groen is! Blauw water borrelt uit de grond en heerlijk eten! 


Dit zijn allemaal vakantiebestemmingen maar het dagelijks leven van Cairo is anders. Het is een stad met tussen de 20 en 30 miljoen inwoners. Er is chaos overal en op straat ligt op sommige plekken bergen afval. Maar ook zijn er veel plekken waar het enorm netjes is. Ook is het verkeer hectisch er staat veel file maar de afgelopen jaren is er veel gewerkt aan het verbreden van snelwegen wat duidelijk verschil geeft. Ik neem vaak de ‘microbus’ dit zijn busjes voor 14 mensen en de goedkoopste manier om van A naar B te komen voor ongeveer 0,30€ rijd ik naar mijn vrienden aan de andere kant van de stad.


Zandstorm in Egypte



Integreren in Egypte

Egyptenaren zijn echt heel gastvrije en warme mensen die heel nieuwsgierig zijn. Ze willen alles weten. Ze hebben veel humor en kunnen van de moeilijkste situaties nog iets vinden om mee te lachen. Dit zorgt voor een positieve sfeer. Veel van mijn vrienden spreken geen Engels en hierdoor heb ik met twee jaar vloeiend Arabisch geleerd.


Zelf ben ik moslim en heb hier veel geleerd over de tradities en feestdagen! De bijzonderste maand hier is Ramadan. Het is de maand van goede daden, bezinning en natuurlijk het vasten vanaf het moment dat de schemering begint tot de zon onder is. Maar als de zon eenmaal onder is begint het eten. Op straat staan tafels van tientallen meterslang waar iedereen kan aanschuiven. Ook niet-moslims zijn welkom om heerlijk te eten. Vaak staat er kip of eend op het menu. En mahshi, dit zijn kleine aubergines of andere groente gevuld met rijst en kruiden of de rijst wordt ingewikkeld in druivenbladeren. 



Egypte VS Nederland

Wat hier heel anders is zijn de zomermaanden. De temperatuur komt tussen mei en oktober niet onder de 30 graden. En vaak komt het tot boven de 40°. Hierdoor speelt het leven voor een groot gedeelte ‘s avonds en ‘s nachts af wanneer het koeler is en de wind koelte brengt. De cafeetjes zijn tot diep in de nacht open waar mensen samenkomen om waterpijp te roken en thee te drinken met elkaar. Ook komen veel families en vrienden samen op pleinen, grasvelden en rond de Nijl vieren veel jonge mensen de avond op bootjes met muziek.


Ook gaat alles hier een stukje rustiger aan dan in Nederland. Dit is onder andere te zien in de supermarkt waar de caissière van alles bespreekt met iedereen. Zelf merk ik het rustige tempo vooral wanneer ik mijn visum vernieuw. Daarvoor kun je een dag inplannen voor de aanvraag en dan 2 weken later nog een dag om de verblijfsvergunning op te halen. Zelf zorg ik dat ik dan genoeg data op mijn telefoon heb om een paar films te kijken en ik neem altijd mijn oplader mee.

 

Al met al, in Egypte heb ik mijn thuis gevonden en ik zie mijzelf hier de komende jaren nog zeker wonen!


.

4 augustus 2023
Marriage; some have dreamed about it since childhood, while others have no particular interest in it. Personally, I lean more towards the first category, so when my boyfriend proposed to be last year, I said a wholehearted yes! What I didn't know then was that by saying yes to my true love, I was also saying yes to application forms, emails to institutions I had never heard of and countless phone calls to Dutch, French, and Portuguese authorities. Fortunately, everything eventually fell into place, and on July 27th, o noivo and I exchanged our vows!  Having spent almost a year gathering all the necessary documents, I can now consider myself an expert in this area. Therefore, I'd love to share my experience with you in this article, so that the preparations for your wedding in Portugal, as a non-Portuguese, will be much easier!
4 augustus 2023
Trouwen; de een droomt er sinds kleins af aan van en de ander heeft er helemaal niets mee. Zelf neig ik meer naar de eerste categorie dus toen ik vorig jaar ten huwelijk werd gevraagd, zei ik natuurlijk volmondig ja! Wat ik toen nog niet wist, was dat ik niet alleen ja zei tegen mijn grote liefde maar ook tegen aanvraagformulieren, e-mails naar instanties waar ik nog nooit van had gehoord en vooral heel veel telefoontjes naar Nederlandse, Franse én Portugese instellingen. Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen en gaven o noivo en ik op 27 juli elkaar het jawoord! Aangezien we bijna een jaar lang bezig zijn geweest met het verzamelen van alle documenten, kan ik mijzelf inmiddels wel expert noemen op dit gebied. Graag deel ik dan ook mijn ervaring dit artikel zodat de voorbereidingen op jouw huwelijk in Portugal als niet-Portugees, een stuk makkelijker zullen zijn!
22 februari 2023
Just a few more months and then it's time again for the tax return in Portugal. But the preparation...starts a little earlier! In this article, I'll explain to you how the payments linked to your NIF in 2022 will appear under the correct category so they will be confirmed!
19 februari 2023
Nog een paar maanden en dan is het weer tijd voor de belastingaangifte in Portugal. Maar de voorbereiding…die begint al wat eerder! In dit artikel leg ik je uit hoe de betalingen die aan jouw NIF zijn gekoppeld in 2022, onder de juiste categorie komen te staan en zo bevestigd worden. Let op: dit moet je voor 27 februari hebben gedaan!
13 november 2022
Four years ago I moved to Portugal ´for a year.´ Well that year is taking a bit longer... 😉 This milestone had to be celebrated and it´s what I did by renewing my Portuguese transport card. There are nicer things to do, but since I travel daily on public transport, this was important! In this article, I´ll explain what the personal transport card is and how to get or renew it.
13 november 2022
Afgelopen week was het alweer vier jaar geleden dat ik ´voor een jaar´ naar Portugal vertrok. Deze mijlpaal moest natuurlijk gevierd worden, en wel met het vernieuwen van mijn Portugese OV kaart 😉. Er zijn leukere dingen om te doen maar omdat ik dagelijks met het OV reis, was dit wel belangrijk. In dit artikel leg ik je uit wat de persoonlijke OV kaart is en hoe je deze kan aanvragen of vernieuwen.
1 november 2022
In het artikel Geschiedenis van Portugal deel 1 heb ik al het een en ander geschreven over de geschiedenis van Portugal. Voor de geschiedenisfanaten is er nu ook deel twee! In dit artikel vertel ik je meer over wat er tijdens en na de tijd van ontdekkingsreizigers heeft plaats gevonden in Portugal.
28 oktober 2022
In September, it was announced that the Portuguese government would give a €125 to residents in Portugal due to inflation. Families would also receive an amount of 50 euros per child living at home. There was confusion for many people, including myself; would it be only for residents in Portugal with Portuguese nationality or also for residents without Portuguese nationality? By now, we know more! The government has even started paying for it. In this article, I'll tell you more about it!
24 oktober 2022
In september werd er bekend gemaakt dat de Portugese overheid eenmalig 125 euro zou geven aan inwoners in Portugal vanwege de inflatie. Ook zouden gezinnen een bedrag van 50 euro per thuiswonend kind krijgen. Er was voor veel mensen, waaronder ikzelf, onduidelijkheid voor wie dit zou zijn; alleen voor inwoners in Portugal met een Portugese nationaliteit of ook voor inwoners zonder de Portugese nationaliteit? Inmiddels is er al een hoop duidelijk en is de overheid zelfs al begonnen met het betalen. In dit artikel vertel ik je er meer over!
23 oktober 2022
Het is zover: je nieuwsgierige moeder/vader/vriend/oudtante komt je bezoeken! Naast dat deze persoon het natuurlijk leuk vindt om jou te zien, kan het maar zo zijn dat hij/zij ook wat meer wil weten over het land zelf (en dan heb ik het niet alleen over de mooie stranden). Natuurlijk kan jij er als inmiddels inwoner van Portugal, alles over vertellen…..toch? Na dit artikel in ieder geval wel! Ik geef je een samenvatting van de geschiedenis van Portugal. Dit is het eerste deel (romeinen tot aan de tijd van ontdekkingsreizigers). Deel 2 vindt je hier .
Meer posts
Share by: